Koření a kořenící přísady, pepře

Pepř je oblíbené koření, které se používá při vaření jídel a polévek. Jedná se o plod pepřovníku černého, který se sklízí v různých stupních zralosti. Používají se všechny druhy pepře: černý, bílý, zelný. Původem je toto koření z Indie, dnes se dováží z různých zemí. Má svoji typickou a pálivou chuť, kterou nic jiného nenahradí. Ruce od pepře se nesmí dostat do očí, jinak velmi pálí, proto je dobré mít toto koření co nejdál od dětí, nejlépe ve vyšších poličkách, kam děti nedosáhnou.  V mnoha domácnostech se používá pepř více barev. Mezi zajímavost patří zmínka, že je pepř přírodní afrodiziakum a nesměl se používat v klášterech pro své smyslné účinky. Kdysi se dával pepř i do perníku. Dnes se více využívá k přípravě a dochucování různých omáček, mas a dalších slaných pokrmů. Většinou jej najdete na všech jídelních stolech v restauracích, v sadách se solí a jinými přísadami.